EGR OFF

EGR OFF – isključivanje EGR ventila

Čemu služi EGR ventil?

EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation) – Ventil za obradu-povrat izduvnih gasova je namenjen smanjenju zagađenja i očuvanju životne sredine. Funkcioniše tako što deo izduvnih gasova sprovodi nazad u motor, kako bi se štetne čestice još jednom sagorele u motoru. Ovaj postupak sprovođenja izduvnih gasova u usisnu granu motora dovodi do bržeg i intenzivnijeg taloženja naslaga i veće zaprljanosti motora.

Kakve probleme EGR ventil može da prouzrokuje?

Stvaranjem naslaga gareži i uljnih isparenja dolazi do bržeg prljanja usisne grane, otežanog rada klapni i nepravilnog merenja količine i pritiska vazduha. Otežan protok i povećana koncentracija štetnih čestica prouzrokuju kvarove osetljivih MAP i MAF senzora.  Dolazi do gubitka snage i nepravilnog rada motora, što se najčešće ogleda u pojavljivanu „knedle“ i ispuštanju gustog crnog dima tokom ubrzanja.
Neispravan EGR ventil je verovatno najčešći uzrok kvara na turbo punjačima i glavni uzrok zapušenja DPF filtera.
Isključivanjem EGR ventila se postiže da motor uvek dobija čist vazduh. Na taj način su usisna grana, tubrina i senzori pritiska daleko manje izloženi prljavim isparenjima i riziku od skraćenja radnog veka.

Da li je preporučljivo isključiti EGR ventil?

EGR ventil se često isključuje u vidu trajnog rešenja nakon blokiranja protoka izduvnih gasova. Preporučeno je u redovnim intervalima kontrolisati rad i ispravnost EGR ventila, kao i pravovremeno ultra-zvučno čišćenje naslaga.

Ukoliko imate problem sa EGR ventilom, možete se obratiti za savet našim tehničarima iz Beogradskog chip tuning centra Pro Tuning Garage.

Izračunaj uštedu!

X
Pozovi ProTuning
Navigacija