Lambda / O2 OFF

Lambda OFF – isključivanje lambda sonde

Lambda sonda – O2 senzor

Bezbedan i pravilan rad benzinskih motora u velikoj meri zavisi od Lambda sondi. Hiljadama očitavanja u sekundi prva lambda sonda motornom računaru šalje informacije o ostvarenoj smeši goriva, koji proračunom informacija dobijenih sa lambda sonde i upravljanjem leptirom na usisnoj grani određuje pravilan odnos goriva i vazduha. Pomoću lambda sonde motorni računar precizno određuje odnos goriva i vazduha kako ne bi došlo do previše bogate smeše (što prouzrokuje veću potrošnju i veće zagađenje vazduha) ili do siromašne smeše goriva i vazduha (što dovodi do povećanja temperature tokom sagorevanja goriva i predstavlja rizik po delove u motoru). Benzinski motori poseduju i drugu lambda sondu koja se nalazi na izduvnoj grani posle katalizatora i očitava podatke koje dalje prosleđuje u ECU kako bi se pravilno izmerila učinkovitost katalizatora.

Kada se isključuju lambda sonde?

Druga lambda sonda na benzinskim motorima se može bezbedno isključiti i ukloniti, a ova usluga se najčešće primenjuje na vozilima sa sportskom izduvnom granom bez katalizatora ili kada se usled lošeg kvaliteta goriva pojavljuje motorna greška i uključuje MIL lampica.
Lambda sonda na dizel motorima služi za kontrolu zagađenja i može se po potrebi isključiti bez rizika po motor.

Ukoliko imate problem sa Lambda sondom, možete se obratiti za savet našim tehničarima iz Beogradskog chip tuning centra Pro Tuning Garage.

Izračunaj uštedu!

X
Pozovi ProTuning
Navigacija