Čišćenje i popravka DPF-a/DPF filtera – filtera sitnih čestica dizela.

Kada displej putnog računara prijavi antipollution faulty, depollution problem, diesel particulate filter, exhaust system error… i slične poruke, vreme je da dovezete svog ljubimca na besplatnu kontrolu.

Na tržištu postoje razna rešenja. Ako želite da pokušate da spasite problematični DPF filter pre nego se opredelite za trajno rešenje uklanjanja DPF-a, predlažemo da se upoznate sa opcijama koje su na raspolaganju.

Aditivi za čišćenje DPF-a

Aditivi za gorivo koji se upotrebljavaju za čišćenje dizni, čišćenje motora ili čišćenje EGR ventila, katalizatora i DPF filtera su namenjeni čestoj upotrebi kako bi postigli neke konkretne efekte.
Ova metoda je skupa, iziskuje stalnu pažnju, a nije dovoljno pouzdana.

Gorivo na pumpama ima već dodate aditive i naknadno dodavanje aditiva u rezervoar može imati negativne posledice po motor. Povećana oktanska vrednost goriva i konstantno povećana temperatura prilikom sagorevanja tokom vožnje dok je motor pod punim opterećenjem može dovesti do oštećenja i ubrzanog zamora materijala.

Mašine za čišćenje DPF filtera / Mašinsko čišćenje DPF-a

DPF filteri se često izlažu i ispiranju u komorama pod pritiskom namenjenim ispiranju teško zaprljanih delova i metalnih katalizatora. Ovakva vrsta čišćenja DPF-a ima za posledicu da keramika DPF-a dolazi u kontakt sa tečnošću pod pritiskom prilikom čega se zapremina mokre keramike uvećava, a samim tim i otvori za protok izduvnih gasova smanjuju.

Nakon kontakta sa tečnošću keramika iz DPF se trajno oštećuje, osipa i kruni što dodatno zapušuje otvore za izduvne gasove, a prilikom regeneracije tokom vožnje se u takvom stanju keramika zapeče i trajno deformiše, blokirajući protok izduvnih gasova, što je veoma opasno po motor. Ova metoda je komplikonava, oduzima mnogo vremena, košta mnogo novca, a čak nije ni predviđena od strane proizvođača jer je potrebno odseći kompletan filter sa izduvne grane i kasnije ga zavariti nazad.

Kupovina DPF filtera.

Cena zamene DPF filtera je visoka i jedini način da se izbegne kupovina novog DPF-a koje se pokazalo pouzdanim je gasna dekarbonizacija. Postupkom dekarbonizacije celokupni sistem motora i izduvnih gasova se pročišćava od nečistoća i ostataka nakon sagorevanja goriva.[ Više o dekarbonizaciji… ]

Popravka DPF filtera.

Popravka DPF-a se vrši u nekoliko faza. Pre svega je potrebno ustanoviti razlog kvara na DPF-u, a nakon otklanjanja uzroka izvršiti dekarbonizaciju koja je ujedno i priprema za uspešnu regeneraciju teško zaprljanog DPF-a tokom vožnje nakon koje se DPF ponovo može pravilno koristiti. Ukoliko DPF filter nije u nepopravljivom stanju, ovakav postupak može vratiti upotrebna svojstva DPF filtera i odložiti [trajno uklanjanje DPF-a] ili njegovu zamenu.

Izračunaj uštedu!

Pro Tuning Kalkulator
X myStickymenu
Pozovi ProTuning
Navigacija